Wat is Kracht? Een Psychologenpraktijk & Massagepraktijk

Maar ook een Trainingscentrum en voor Re-integratie.


Wie ben jij van binnen?

 

Ik heb echt geen flauw idee! Wat zijn de verwachtingen? Welke gedachten of gevoelens voeren een wedstrijdje in mij? Waar luister ik naar als ik mag kiezen?

 

We leven vanuit allerlei ideeën of eisen die we aan onszelf opleggen of vanuit de behoeften van anderen. Afstemmen zonder te vragen, meebewegen zonder echt te willen. We willen ons verbinden maar komen terecht in een uitputtingsslag. Hier kan soms zelfs de kern van een trauma groeien. Als je echt naar jezelf luistert, kun je nagaan of jij doet wat jij wilt doen of dat jij je aanpast aan je omgeving omdat je hoopt zo te ‘voldoen’ aan de wensen van anderen. We incasseren hierdoor vaak impulsen die vervelende gevoelens oproepen. En dat kan leiden tot het idee dat we het niet goed genoeg doen of – erger nog– niet goed genoeg zijn.

 

 

En eigenlijk is er maar 1 persoon die beslist dat jij de moeite waard bent: jijzelf! Door te leren oprecht te voelen wat ervaringen met je doen, leer je naar ‘binnen’ te kijken: in je lichaam, naar pijn en stresspunten waar je vanaf wilt. Hoe? Door te beseffen dat iets echt eens anders doen ook anders voelen en anders denken op gang brengt. Maar ‘naar binnen’ gaan, is voor de meeste van ons hocus pocus. En toch kun je dan waarnemen welk instinct aan je emotie gekoppeld is: vluchten, vechten, bevriezen en verstijven, ze dienen allemaal een functie. De pijn te lijf gaan vanuit je lijf, de sensatie die opkomen bewust toelaten en voelen wat er onder je huid zit. Terug naar de basis en als een klein kind toelaten dat met het lichamelijke effect van aanraking je jezelf gezien en veilig voelt.

 

 

Het klinkt misschien vreemd wanneer er aan je wordt gevraagd om je ogen te sluiten en naar je binnenwereld te gaan door steeds dieper en bewuster in- en uit te ademen. Je ademhaling volgen en voelen waar je die naartoe kunt brengen, geeft een ander gevoel dan wanneer je ‘gewoon’ doorgaat. Het is jouw lichaam met daarin de drie kernen – hoofd, hart en buik – die je opnieuw door bewust te ademen met elkaar mag verbinden om vanuit daar te ontdekken wat jij nodig hebt om alles van je af te schudden wat je niet meer nodig hebt. Je gaat jouw energie gebruiken om te voelen, uit te dragen en bedenken wat jij echt wilt.

 

Elke ervaring begint met een sensatie, een gevoel in je lijf en dat negeren we te vaak. “Mijn hoofd loopt over” of “Ik heb er mijn buik vol van”, we zeggen het letterlijk, maar wat betekent dit dan echt? Aandacht voor jezelf is ontdekken wat er van binnen echt leeft aan verlangens en behoeften. Dit aangaan is een cadeautje voor jezelf want alles in jou doet ertoe!

 

 

Lichaamsgericht werken

 

Je bent nooit alleen je gedachten of je emoties of de pijn die je meeneemt door wat je hebt meegemaakt. Je bent – in het hier en nu – een persoonlijkheid die zich is gaan vormen door de impact van wat je met je meedraagt.  Je gedrag kent hierdoor patronen die vaak niet langer helpend zijn, maar je juist afremmen. Want je hebt je bijvoorbeeld kleiner gemaakt dan nodig is of besloten dat je voortaan alles eruit gooit zonder te beseffen waarom die behoefte zo sterk is. Wat zit er aan vastgeroeste emoties of overtuigingen in jou die je eigenlijk gevangen houden in een vorm van pijn of verdriet?

 

 

Door aandacht te besteden aan je hoofd (denken), je hart (voelen) en je buik (doen), raak je alle drie de kernen waaruit we allemaal zijn opgebouwd. We hebben vaak een voorkeur ontwikkeld voor 1 van deze drie: liever doen dan voelen bijvoorbeeld, dat is vertrouwd en veilig ondanks dat het niets veranderd aan het gevoel dat het je oplevert. Waar kunnen we jouw winst behalen? Lichaamsgericht werken betekent dat we samen onderzoeken welke kern aandacht verdient.  Welke ‘oude’ pijn kun en durf je nu wel toe te laten omdat je steun krijgt en je niet meer bent wie je was toen je pijn kreeg.

 

Je verandert door alles wat je meemaakt en dat kan ideeën of gedrag in stand houden die je juist afremmen om zoveel mogelijk jezelf te zijn. Het doel is persoonlijke groei te versterken door alles toe te laten wat zich van binnen aandient. De focus gaat naar wie jij echt bent en hoe je dit wilt uitdragen.

 

Alles voelen

 

Vaak zijn (traumatische) ervaringen zo ‘drukkend’ in de vorm van bijvoorbeeld fysieke klachten (vaste nek, pijn in schouders en rug etc) dat we bij Kracht onze gesprekken combineren met massages. Door specifiek na te gaan hoe jouw houding jouw groei in de weg staat, kunnen verschillende vormen van pijn worden verlicht met diverse typen massages (zie kopje ‘massages voor meer informatie).

 

Je lichaam krijgt op een andere, respectvolle manier aandacht en je stemt met onze masseur af wat voor jou zou kunnen werken. Knopen in spieren weghalen om tot verlichting te komen of bijvoorbeeld intuïtief zoeken naar de spanningen en de opgehoopte pijn, het aanbod betreft altijd maatwerk.

 

 

Je denkt, je voelt, je doet. In je lichaam zit alles opgesloten aan zichtbare en verborgen sensaties die dit tot uiting brengen. Besteed je wel eens bewust aandacht aan jezelf door tijd te nemen om te voelen waar je staat? Zit je lekker in je vel of voel je het ergens razen? Ruimte nemen om jezelf even je eigen check up te geven, kan je bewust maken van wat je echt te geven hebt en wilt bereiken. Stel bij waar nodig op basis van wat je voelt, nodig hebt en oprecht wilt en kunt laten zien. Compassie voor jezelf is de basis voor groei.

 

Wat laat je vol automatisch en daardoor vaak onbewust zien aan gedrag (dus vaak alleen al door je manier van kijken of de houding die je aanneemt) waarmee je misschien juist niet bereikt wat je wilt bereiken. Inzicht in hoe je op verschillende manieren jouw ‘verlies’ de ruimte kunt geven door te beschrijven hoe je je voelt en hoe je lichaam reageert, maakt de weg vrij naar volledig ervaren wat er is.

 

 

“Alsof er een steen op mijn maag ligt”

“Ik heb er mijn buik vol van”

“Mijn hart slaat op hol”

 

“Mijn hoofd loopt over”

“Mijn hart breekt”

                        “Een last van mijn schouders af”

 

We zeggen het zo makkelijk, maar wat voel en bedoel je dan eigenlijk? Dat is vaak lastiger te benoemen omdat het van ons vraagt om even af te remmen en lichamelijke signalen op te pikken. Of we willen het simpelweg niet omdat we bang zijn er geen grip op te hebben. Maar is dat dan zo belangrijk, altijd maar grip i.p.v. spontaan te kiezen voor de boodschap die je lichaam je geeft. Dit te lang negeren, kan de weg zijn naar een burn out of een depressie. Je lijf fluit je terug. Iets in jou wil aandacht en van jezelf kun je uiteindelijk niet blijven weglopen.

 

Lees verder….

 

Alles mag er altijd zijn ongeacht wat anderen daar wel of niet mee kunnen of van vinden. Want vaak heb je geen idee wat anderen zien (en daar vaak al betekenis aan geven zonder er eerst naar te vragen) en dus meenemen in het contact dat wel of niet ontstaat.

 

Wat communiceer je zonder woorden? Het is niet vreemd dat dit de signalen zijn die jouw aandacht verdienen omdat je reacties uit de buitenwereld krijgt die je misschien niet altijd kunt volgen. Waarom niet? Simpelweg omdat je je moe voelt, de zin in van alles kwijt bent en niet snapt waarom anderen op je reageren zoals ze doen. Vaak weet je ook niet eens meer wat jou ontspant of hoe je oprecht tijd neemt voor jezelf. Je wilt misschien nog steeds grip op wat er om je heen en in jouzelf omgaat, maar het wil maar niet lukken….

 

Laat je dit vanuit je houding zien, maar hoop je het nog te verbergen? Dan is doel nummer 1: het besef stimuleren dat jouw energie van jou is en je niets hoeft te verbergen als je weet waar je echt achter staat en uit wilt dragen. Dat maak de weg vrij om te voelen wat jouw basis is voor zingeving, verbinding en geluk. Waar stroomt het en waar stormt het? Rust vinden door aan te gaan wat je binnenin ervaart, geeft je de mogelijkheid om jezelf opnieuw te ontdekken en patronen te herkennen. Patronen die ontstaan zijn omdat je dacht of voelde dat je niet anders kon dan wat je toen deed. Wat zou je nu willen doen, voelen en denken? Samen brengen we in beeld hoe jij die patronen kunt doorbreken en gaat erkennen dat je niet meer bent wie je was, maar dat je in het hier en nu anders mag en kunt reageren.

 

Alles in jou doet ertoe

 

Accepteer jij jezelf? Om tot een volmondige ‘JA’ te komen, is het belangrijk dat jij het jezelf gunt om echt naar binnen te keren en de buitenwereld even te laten voor wat deze is. Het gaat hier om het oordeel dat jij over jezelf hebt, dat is jouw basis.

 

Die basis verdient jouw aandacht en kun je in kaart brengen door je ogen te sluiten en nog steeds te zien wat er gebeurt. Binnen in je lijf zit alles opgeslagen wat jou heeft gevormd en je patronen – deels onbewust - bepalen. Soms zo sterk dat je eigenlijk niet eens weet waarom je doet wat je doet. Uit zelfbescherming? Om pijn te voorkomen? Om de controle niet te verliezen? Deze mechanismen maken je minder vrij in het durven beleven van wat je echt nodig hebt om oprecht te kunnen zeggen dat jij jezelf accepteert.

 

 

 

Jezelf ‘beschermen’ omdat ervaring je heeft geleerd dat je dat moet doen, vraagt om erkenning van wat er is gebeurd en hoe je daar nu wel tegen in opstand kunt komen. Jij bent de moeite waard! Je bent niet meer wie je was. Jij bent verdergegaan zonder te beseffen dat je anders mag en kunt omgaan met de ‘pijn’ die je ooit tot jouw manier van verdedigen aan heeft gezet. Jij kunt kiezen om opnieuw te voelen wat er ooit gebeurde en hoe je daar nu op wilt reageren. Samen jouw kracht ontdekken om dit aan te gaan, is een intens en mooi proces omdat het je dichter bij jouw kern brengt: wie ben jij zonder de schaduw van je verleden?

 

 

Dus kijken we samen naar:

Jouw manier van denken: je hoofd

Jouw manier van voelen: je hart

Jouw manier van handelen: je buik

 

Waar haal jij je kracht uit en waar zit de energie vast? Wie ben jij als je oprecht aandacht besteed aan alles waar jij uit bestaat? Een reis naar binnen, onwennig vaak en spannend, maar zo de moeite waard.

 

 

Inspiratiebronnen:

 

Bessel van der Kolk: Traumasporen

Annet van Laar: Van binnen weet je alles

 

 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.